![]() |
КНП Центр первинної медико - санітарної допомоги №2 Дніпровського району м.Києва |
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ
![]() | Увага! | |
ВАКЦИНАЦІЯ | ||
Детальна інформація
2025-05-13 | 09:21 | |
Вірусний гепатит А | ||
![]() | ||
Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується фекально – оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки і травного каналу. Це захворювання ще називають хворобою Боткіна, жовтухою. Актуальність вірусного гепатиту А (ВГА) визначається повсюдним його поширенням (особливо серед працездатного населення), відсутністю чіткої тенденції до зниження захворюваності, доступних засобів експрес-діагностики і специфічної профілактики, можливим розвитком ускладнень і небажаних наслідків, значними соціально-економічними витратами. Високий рівень захворювання може бути пов’язаний з незадовільним санітарним станом населених пунктів, незадовільним санітарно-технічним станом водопровідних мереж та споруд, каналізаційних очисних споруд, порушенням санітарних вимог на підприємствах торгівлі, громадського харчування і в навчальних закладах, а також з інтенсивним забрудненням довкілля й екологічною незахищеністю ґрунтових вод, якими користується основна маса сільського населення, відсутністю належного щеплення. Поширенню хвороби сприяють перенаселеність, недотримання правил гігієни та антисанітарні умови. Природна сприйнятність людини висока. Захворювання реєструється у вигляді поодиноких випадків або епідемій. Підвищення рівня захворюваності спостерігається в літньо-осінній період. Дуже високою є передача вірусу всередині сім’ї. Вірус стійкий у навколишньому середовищі: за кімнатної температури він може зберігатися протягом кількох тижнів, за температури 400С – кількох місяців, за температури 1000С руйнується тільки через 5 хвилин. Швидко гине під впливом ультрафіолетового випромінювання та дезінфекційних засобів. Джерелом інфекції є хвора людина. Виділення вірусу відбувається з випорожненнями. За 2 тижні до появи жовтяниці вірус починає виділятися у навколишнє середовище. Передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненням хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотриманням правил особистої гігієни. Додатковими механічними переносниками є мухи і таргани. Період від зараження до перших ознак хвороби (інкубаційний період) становить 2 – 4 тижні. У більшості випадків, хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання, сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можливе пожовтінням шкіри та склер очей (жовтяниця), а також свербіння шкіри. Після перенесеного захворювання формується стійкий довічний імунітет. Як уникнути зараження вірусом гепатиту А: • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання; • перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом; • при неорганізованому відпочинку, для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану); • суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов’язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету. При появі перших ознак захворювання не займайтеся самолікуванням, терміново звертайтеся до лікаря! | ||